Pamir - maailman katto, Kirgisia – Tadžikistan 14. – 23.7.2018 alk.2250€

Kirgisiaa kutsutaan Keski-Aasian Sveitsiksi ja syystäkin, Tiensan-, Pamir -ja Altai- vuoristojonojen keskellä sijaitsevan maan luonto on fantastisen kaunis, ja ilma on kirkas ja kristallinpuhdas. Tadžikistan on yksi maapallon vanhempia valtioita, suuren osan sen pinta-alasta muodostuvat Pamir- vuoret. 7000 m korkuiset lumenpeitetyt huiput näkyvät maan jokaiselta osalta. Ne ovat lumileopardin valtakunta sekä vuoristokiipeilijöiden paratiisi. Jylhiä vuoria halkaisevat syvät solat kovavirtaisine jokineen ja vehreineen laaksoineen, niitä pitkin kulki idän ja lännen yhdistänyt muinainen Silkkitie, siitä ajasta kummassakin maassa ovat säilyneet lukuisat muistomerkit. Vahanin laakso tai ”Vahanin käyttävä” on korkeilla vuorilla, Vahan ja Pyandzh- jokien välissä oleva kapea, 210 km pitkä ja 20-50 km leveä alue. Pohjoiselta se on rajoittuu Pamirin harjoilla ja etelästä Gindukush- vuorilla. Venäjän keisarikunnan ja Iso-Britannian välisen rauhansopimuksen mukaan ”Vahanin käytävä” siirtyi silloin itsenäistyneelle Afganistanille, näin muodostui puskurialue Britannian siirtolaiskunta Intian ja Venäjän vaikutuspiiriin kuuluvan Keski-Aasian välissä. Nykyään ”Vahanin käyttävää” pitkin menee raja Tadžikistan ja Pakistanin välissä. Alue on vaikeapääsyinen, Pakistanin ja Afganistanin rajan läheisyys lisää jännitteitä, mutta paikallisen oppaan seuraaminen, tapojen kunnioittaminen ja asianmukainen käyttäytyminen auttavat välttämään vaikeuksia. Mahtavat maisemat, koskematon luonto, massaturisteilta piilossa ja luonnon kanssa sopusoinnissa asuvia vuoristokansoja ja heidän omaperäinen kulttuuri odottavat uteliasta matkustajaa!     

 

Matkan kesto: 10 päivää / 9 yötä, josta perillä 8 yötä
 
Hinta: 2.550 €, 1hh lisä 190€

 
Passi ja viisumi: Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Kirgisiaan, mutta tarvitsevat viisumin Tadzhikistaniin. Passin on oltava voimassa 6 kk matkan päättymisen jälkeen.
 
Matkanreitti: Osh – Karakul- järvi – Murghab – Eshkashem – Horog – Kalaikhumb – Lyangar - Dushanbe
 
Lennot (Turkish airlines):
Helsinki – Istanbul 19.15 – 22.40
Istanbul – Bishkek 00.40 – 08.45
Dushanbe – Istanbul 05.05 – 08.25
Istanbul – Helsinki 14.55 – 18.20

Huom! Muutokset lentoaikatauluun ovat mahdollisia.
 
Hintaan sisältyy:
Reittilennot turistiluokassa
Majoitus ohjelman mukaan (hotellit**/***, majatalot tai perhemajoitus)
Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket ja ruokailut
Pääsyliput, Tadžikistanin viisumi, luvat ja verot
Suomenkieliset matkapalvelut
Paikallisten oppaiden palvelut
 
Hintaan ei sisälly:

Matkavakuutus
Henkilökohtaiset kulut kuten ylimääräiset eväät, alkoholijuomat ja matkamuistot
Tipit paikallisille oppaille
Muu mainitsematon
 
Ilmoittautumiset: 30.1.2018 mennessä. Ilmoittautuminen on sitova. Paikkoja rajoitetusti, toimi nopeasti.
 
Maksuehdot: 550 € ennakko 7pv varauksen jälkeen, loput kuukausi ennen matkaa. Huom! Kirjoitetuilla lentolipuilla ei ole palautusoikeuksia, mikäli matkustaja peruu matkan kun liput on jo kirjoitettu, huolehdithan matkavakuutuksesta, joka korvaa kulut peruuttamistapauksessa. Mikäli matkanjärjestäjä peruuttaa matkan, palautetaan maksut viimeistään 1 kk ennen matkan alkua.

Matkaohjelma
 

Päivä 1 /  Lento Helsinki – Bishkek / Lentoateriat
Kokoontuminen klo 17.15 Helsinki Vantaa lentokentällä, Terminaali 2. Lento Bishkekiin Istanbulin kautta.
 

Päivä 2 / Bishkek / Hotelli Shah Palace*** tai vastaava / A

Saapuminen Bishkekiin klo 8.45. Kuljetus hotelliin. Aamiainen ja lepo. Iltapäivällä kaupunkikierros. Ilta vapaa.

 

Päivä 3 / Bishkek - Osh / Hotelli Sunrise** tai vastaava / A, L
Aamiaisen jälkeen kuljetus lentoasemalle ja lento Oshiin (turkkilainen lentoyhtiö Pegasus). Kuljetus hotelliin, lepo. Oshissa kaupunkikierros. Herkullisista hunajamelonistaan ja tähtisistä samettiöistä tunnettu, lämmin ja vieraanvarainen Osh on yksi Keski-Aasian vanhempia asuinpaikkoja ja ainakin Kirgizstanin vanhin kaupunki, sen ikä ylittää 3000 vuotta. 900-luvulla Osh oli Ferganan laakson kolmanneksi suurin kaupunki, jossa kohtasivat Intiasta ja Kiinasta Eurooppaan menevät kauppareitit. Kaupunki on ympyröity ei kovin korkeilla, mutta maisemallisilla Pamir-Alayin vuorilla. Oshin käyntikortti on 100m korkuinen kallio Suleiman-Too. Tarinan mukaan profeetta Suleiman rukoili siellä, todistuksena siitä on kallioon jäänyt hänen otsan ja polvien jäljet. Myöhemmin Timur Lenkin lapsenlapsenlapsi Muhammad Babur rakennutti moskeijan. Vuonna 2009 Suleiman-Toosta tuli ensimmäinen Unescon maailmanperintökohde Kirgisiassa. Käymme jälleenrakennetussa Baburin talossa sekä torilla ostoksilla. Ilta vapaa.

 

Päivä 4 / Osh – Kysylart (rajan ylityspaikka) – Karakul (280 km, 8 tuntia) / Perhemajoitus / A, L, I
Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen lähdemme matkalle kuuluisaa Pamirin tietä pitkin kohti Tadžikistanin rajaa. Sitä mukaan kuin etenemme Oshista hedelmällinen Ferganan laakso sulaa vuoriin, ja ilma viilenee. Ensimmäinen sola matkan varrella on Taldyk (3615m), tämän ylittäessään saavumme Sary-Tash asutukseen (3150m), siitä matkamme jatkuu Kirgisian ja Tadzhikistanin rajanylityspaikalle, Kysylartin (4280m), aina Karakuliin (3914m), jossa meitä odottaa lämmin päivällinen ja yöpyminen perheessä.       

 

Päivä 5 / Kakarul – Karakul- järvi – Murghab (160 km, 5-6 tuntia) / Perhemajoitus / A, Retkilounas, I
Aamiainen perheessä ja matka Murghabiin. Päivän päänähtävyys on Karakul järvi. Turkin kieleltä käännettynä Karakul tarkoittaa musta järvi. Se sijaitsee 3914 m korkeudella merenpinnalta, mitä on 100m korkeampi Andissa sijaitsevaa Titicacaa. Sitä paitsi Karakul on yksi suurempia jäätikkö-tektonisia järviä. Järven rannatkin paikoittain ovat peitetty jääkerroksella, kesäisin, kun jäätiköt sulavat, järvi muuttaa muotonsa.
Karakulin alue pidetään maailman kuivimpana paikkana, vuoden sademäärä täällä ei ylitä 20 mm. Karakulista Murghabiin kuljemme Ak-Baitalin solan kautta (4655 m), Murghab ja Ak-Baitalin vuoristojokia pitkin.
Samannimisellä ylätasangolla 3600 m korkeudella sijaitseva Murghab on tadzhikistanin ja jopa koko Keski-Aasian korkein asumispaikka. Se on perustettu 1800-luvun lopussa Venäjän keisarikunnan eteläisten rajojen tukikohdaksi. Tänä päivänä asutuksessa asuu noin 4000 ihmistä, suuri osa niistä on etnisiä kirgiisejä. Murghabissa kohtaavat tiet, jotka yhdistävät Tadzhikistania Kirgisian, Kiinan ja Afganistanin kanssa. Asutuksessa on olemassa majataloja, kahviloita, basaari käsityöläispajoineen. Pamirin matkamuistotavaroihin kuuluvat käsin tehtyjä villamattoja, kalpakkeja (perinteisiä hattuja) ja nahkatuotteita. Murghabin ilmasto on karu, paikalle on ominaista kovia tuulia sekä lämpötilanmuutokset -50C talvisin +40 kesäisin. 

            
Päivä 6 / Murghab – Yashikul – Lyangar (250 km, 7-8 tuntia) / Perhemajoitus / A, Retkilounas, I
Aamiaisen jälkeen lähdemme matkalle Lyangaria kohti. Ajamme Yangidavonin solan (4427m) yli, näemme Tadžikistanin korkeimman vuoren, Mustag-Ata (7746 m) huipun. Tämän päivän päänähtävyys on Yashikul- (Vihreä) järvi. Sen veden lämpö ei nouse yli 14C, ja vesi on kirkkaanpuhdas. Järvi muodostui ennen 1200-lukua maanjäristyksen jälkeen, josta todistavat lähikalliolla kaiverretut arabiankieliset kirjoitukset. Päivän matka päätyy Vahanin laaksossa sijaitsevassa Langar asutuksessa. Langarissa asuvat ismailismia tunnustavat vahanit, ja asutuksen käyntikortti, ismailismin julistajan Shoh Kambari of Tabin mausoleumi on samana aikana tärkein hengellinen keskus. 

 
Päivä 7 / Lyangar – Eshkashem - Horog (150+103 km) / Hotelli Dehli Darbor** tai vastaava / A, L

Matkalla Eshkashemiin pysähdymme Zhamg- asutuksella, jossa vierailemme Sufi Mubarak Kadaman museossa. Ylimainittua henkilöä kansan keskuudessa kutsutaan Vahanin Mubarakiksi, hän on Tadžikistanin kuuluisa runoilija, tieteilijä, tutkija ja muusikko. On tullut aika sanoa hyvästi ”Vahanin käyttävälle”, tänä päivänä jätämme sen ja ajamme kohti Vuoristo-Badahshanin hallinnollista keskusta, eli Horogia kohti. Kaupunki sijaitsee 2200 m korkeudella lähellä Pyandzh ja Ghunt jokien kohtauspaikkaa. Sijainti syvän kanjonin pohjassa suojaa sen kovilta tuulilta ja tekee ilmaston kelpaavaksi hedelmäviljelylle. Käymme Horogin itä-puolella ja vierailemme Pamirin kasvitieteellisessä puutarhassa, Nepalin puutarhan jälkeen se on maailman toiseksi korkeimmalla paikalla (2320m) sijaitseva puutarha.

 

Päivä 8 / Horog – Kalaikhum (255 km, 6-7 tuntia) / Perhemajoitus / A, L, I
Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa Kalaikhumiin, matkan varrella vierailemme Rushan, sen toinen nimi on Vamar, asutuksessa, jossa tutustumme Kala-i-Vamarin linnoituksen raunioihin. 1900-luvun alussa linnoitus oli Venäjän keisarikunnan rajavartiotukikohta. Tämän päivän matka päättyy Afganistanin rajan tuntumassa sijaitsevassa Kalakhumissa, 2000 asukkaan asutuksessa, joka on Darvazin piirikunnan hallinnollinen keskus. Kalaikhumin alueella on hyvin kehitetty maanviljely, niinpä matkustajilla on hyvä mahdollisuus maistaa ainutlaatuisia, mehukkaita vesimeloneja, hunajameloneja, viikunoita, manteleita sekä pistaaseja.

 

Päivä 9 / Kalaikhum – Dushanbe (260 km, 6-7 tuntia) / Hotelli Gulistan***+ tai vastaava / A, L
Aamiaisen jälkeen meitä odottaa matkan viimeinen ajelu pitkin serpentiinitietä kohti Tadzhikistanin pääkaupunkia, Dushanbea. Matkan varrella ylitämme Haburabatin solan (3252m) ja pysähdymme maisemallisen Vaaleansinisen järven rannalla ottamaan kuvia. Saapuessa Dushanbeen teemme kaupunkikierroksen, näemme mm Rudaki- puiston, Somoni- aukion. Majoitumme hotelliin ja lepäämme ennen pitkää lentoa.       
     
Päivä 10 / Dushanbe / Paluulento / Lentoateria
Varhainen herätys ja kuljetus lentokentälle, josta klo 5.05 lento Helsinkiin Istanbulin kautta.   
 Klo 18.20 Saapuminen Helsinkiin.
  
A – aamiainen, L – lounas, I – illallinen
Perhemajoitus: majoitus 3-4 hengen huoneessa, sängyn sijaan paikalliset käyttävät paksuja patjoja, kurpachaa liinavaatteineen. WC (huussi) sekä pesuhuone on pihalla. Mukavuuksien puute kompensoituu ystävällisellä ilmapiirillä ja isäntä-perheen vieraanvaraisuudella.    

Huom! Matkaohjelman muutokset ovat mahdollisia meistä riippumattomista syistä.