Uzbekistan – Kirgisia – Kiina (Kašgar), matka Kauppakaravaanien jäljellä 2.-15.7.2018 alk.2790€

Tämä mielenkiintoinen matka vie kahden Keski-Aasian maan, Uzbekistanin ja Kirgisian, halki Länsi-Kiinan sydämeen, vanhaan Kašgariin. Ajamme Suurta Silkkitietä pitkin, jota satoja vuosia sitten kulkivat lukuisat karavaanit. Matka on tosi antoisa, ainutlaatuinen kokemus sekä sielulle että silmälle! Maisemat ja ilmasto vaihtuvat matkan aikana nopealla vauhdilla, hedelmällisten laaksojen tilalle tulevat aavikot ja pensasarot, ja niiden tilalle taas viileät vehreät ylängöt ja lumessa olevat vuorten huiput. Kokeilemme itämaista kiireettömyyttä ja vieraanvaraisuutta, testaamme tinkimisen kykyämme, perehdymme paimentolaisten ankaraan arkeen. Matkan kruunaa Kašgarin kuuluisa tuhat vuotta vanha basaari, pelkkä käynti siellä on jo sinänsä unohtumaton elämys puhumatta ostoksista. 

 

Matkan kesto: 14 päivää / perillä 12 yötä

 

Hinta: 2.790€, 1hh lisä 250€

 

Passi ja viisumi: Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumia Uzbekistaniin ja Kiinan. Passin on oltava voimassa 6 kk matkan päättymisen jälkeen ja siinä on oltava ainakin 4 tyhjää sivua. Viisumit hankimme noin 1 kk ennen lähtöä.

 

Matkanreitti: Tashkent – Kokand – Rishtan – Fergana – Margilan - Osh – Pik Leninin juuri – Irkeshtam - Kašgar – Naryn - Bishkek

 

Matkan runko:
Aurinkoinen Tashkent
Suuri Silkkitie ja sen varrella olevat kaupungit
Keskiaikaisia Kokand ja Osh
Käsityöläisten Rishtan, ”Silkkikaupunki” Margilan
Xinjiangin uiguurien autonominen alue ja Kašgar
Ikinuori Bishkek
Vehreä Ferganan laakso ja sen antimia
Altai, Pamir, Tienšan ja Kunlun vuoristot
7000-metrinen Pik Lenina
Irkeshtamin sola
Keski-Aasian pohjoinen aavikko Kyzylkum
Kirgisian helmi – Issyk Kul järvi
Itämaiset basaarit, silkkitehtaat ja käsityöläisten pajat
Aavikoiden sankarit – kirgiisit, uiguurit ym. Keski-Aasian kansoja
Itämaiset herkut ja makeiset 

Lennot (Turkish airlines):
Helsinki – Istanbul 19.20 – 22.45
Istanbul – Tashkent 23.45 – 06.15 (+1)
Bishkek – Istanbul 03.25 – 06.20
Istanbul – Helsinki 07.35 – 11.05

 

Hintaan sisältyy:
Kansainväliset lennot Helsinki – Tashkent ja
Bishkek – Helsinki, välilasku Istanbulissa, lentoyhtiö Turkish airlines
8 yötä hotellissa*** jaetussa 2hh
3 yötä jurtassa / majatalossa
Matkaohjelmassa mainitut pikkubussikuljetukset
Matkaohjelmassa mainitut retket ja pääsyliput vierailukohteisiin
Matkaohjelmassa mainitut ruokailut (A - aamiainen, L - lounas, I - illallinen)
Suomalaisen matkanjohtajan palvelut
Suomenkielinen opastus

 

Hintaan ei sisälly:
Kiinan viisumi (80 €)
Uzbekistanin viisumi (120 €)
Pakollinen matkavakuutus
Alkoholi- ja virvoitus juomat ruoan yhteydessä
Juomarahat paikalliselle oppaalle ja kuljettajalle
 

Ilmoittautumiset: 30.12.2017 mennessä. Paikkoja rajoitetusti, toimi nopeasti.
 

Maksuehdot: 650 € ennakko 7pv varauksen jälkeen, loput 1kk ennen matkaa.
Huom! Kirjoitetuilla lento- ja junalipuilla ei ole palautusoikeuksia, mikäli matkustaja peruu matkan kun liput on jo kirjoitettu, joten huolehdithan matkavakuutuksesta, joka korvaa kulut peruuttamistapauksessa.
Mikäli matkanjärjestäjä peruuttaa matkan, palautetaan maksut viimeistään 1 kk ennen matkan alkua.
 

Matkaohjelma
 

1. päivä  Lento Helsinki – Istanbul – Tashkent / Hotelli*** / Lentoateria
Kokoontuminen Helsinki Vantaan lentoasemalla (Terminal 2) klo 17.20. Lento Helsinki – Tashkent Istanbulin kautta. Tashkentiin saapuessa kuljetus hotelliin, majoitus, aamiainen.

2.päivä Tashkent / Hotelli*** / A, L
Puoliltapäivin lähdemme kaupunkikierrokselle. Tashkent on Uzbekistanin pääkaupunki ja IVY:n neljänneksi suurin kaupunki, sen asukasluku ylittää 2 miljoonaa. Tashkent on jaettu vanhaan ja uuteen osaan. Aloitamme tutustuminen Tashkentiin vanhasta kaupungista. Siinä näemme kuuluisa Barak-Khana madrassan, Kaffal-Shashi ja Junus-Hana mausoleumit, käsityöläisverstaat ja vanha markkina Chorsu. Lounaan jälkeen tutustumme nykyaikaisen Tashkentiin. Käymme Itsenäisyysaukiolla, näemme Oopperatalon ja Tashkentin kauneimmat metroasemat.

3.päivä  Tashkent – Kokand – Rishtan – Fergana (330 km, 5-6 tuntia) / Hotelli *** / A, L, I
Aamiaisen jälkeen kirjaudumme pois hotellista ja lähdemme kohti Ferganaa. Tänä päivänä näemme omin silmin kuuluisan Ferganan laakson, jota paikalliset kutsuvat Kultaiseksi laaksoksi maaperän poikkeuksellisen hedelmällisyydestä johtuen. Paitsi loputtomia viljelypeltoja, laakso on täynnä lukuisia arkkitehtuurisia ja kulttuurisia keitaita, joiden asukkaat ovat säilyttäneet esi-isiensä perinteet ja elämäntavat. Ensimmäinen keidas matkamme varrella – keskiaikainen Kokand. Kaupunki on perustettu 900-luvulla ja sen kultakausi osui 1700-luvulle, jolloin se oli mahtavan Kokandin kaanikunnan pääkaupunkina ja alueen tärkein hengellinen keskus. Ihailemme Hudojar-kaanin palatsia, käymme kaanien hautausmaalla ja kuuntelemme sydäntä koskettavia tarinoita kaanien elämästä, näemme Jomi moskeijan ja toimivan Emir madrassan. Matka jatkuu kohti Rishtania, joka on tunnettu omasta keramiikasta. Savea täällä on valettu yli 1000 vuotta, ja joskus kaikki kaupungin mies-asukkaat olivat savenvalajia. Nykyään käsityön rinnalla kaupungissa on kehitetty keramiikan teollinen tuotanto. Rishtanin keramiikan ei voi sotkea muuhun, se on ohut, värikäs ja täynnä itämaista charmia. Ferganaan saavumme vasta illalla.     

4.päivä Fergana – Margilan – Osh (150 km, 3 tuntia) / Hotelli Sun Rise** tai vastaava / A, L, I
Aamiaisen jälkeen ajamme kohti Oshia. Matkan varrella vierailemme Margilanissa. Kaupunki on perustettu 900-luvulla Silkkitien varrella. Kaupungin käyntikortit ovat arkkitehtuurinen kompleksi Kaftarlik, silkkitehdas ja itämainen basaari. Tämän päivän matka päätyy jo Kirgisian puolella, sen ”eteläisessä pääkaupungissa”, eli Oshissa. Se on yksi Keski-Aasian vanhempia kaupunkeja ja Kirgisian vanhin, sen ikä on liki 3000 vuotta. Erään version mukaan kaupungin perusti itse Aleksanteri Suuri, toisen mukaan – profeetta Suleiman. Loistavan sijainnin vuoksi, Intiasta ja Kiinasta Eurooppaan vievien kauppareittien risteyksessä, Oshin kehitys keskiaikoina oli huikea. Tänä päivänä kaupunki on myös muslimien yksi tärkeimpiä hengellisiä keskuksia ja sen vieressä oleva Suleiman Too vuori on pyhäinvaeltajien lempikohde.

5.päivä  Osh – Pik Leninin juuri (300 km, 7-8 tuntia) / Jurttaleiri / A, L, I
Aamiainen hotellissa ja edessä on pitkä matka Pik Leninin juurelle. Bussin ikkunasta nautimme Kirgisian upeasta luonnosta. Illalla saavumme jurttaleiriin, jossa meitä odottaa herkullinen illallinen.     

6.päivä Pik Leninin juuri / Jurttaleiri / A, L, I
Koko päivä on varattu ympäristöön tutustumiselle, teemme kävelyretkiä ja vierailemme paikallisten perheiden luona. Illalla on mahdollisuus saunomiselle (lisämaksusta).

7.päivä Pik Lenin – Irkeshtam (Kiinan raja) – Kašgar / Yambu Hotel*** tai vastaava / A, L, I
On aika sanoa hyvästi kuuluisalle Pik Leninille ja Kirgisialle. Matkaamme jatkuu Irkeshtamin solaan, joka on samalla Kirgisian ja Kiinan raja, kautta Kiinan Xinjiangin uiguurien autonomisella alueella sijaitsevaan Kašgarin kaupunkiin. Kiinassa sitä kutsutaan Kashiksi, mitä tarkoittaa kivien myyntipaikka. Suurin osa alueen väestöstä tunnustavat islamia, tästä syystä Kašgar poikkea rajusti muista kiinalaisista kaupungeista, kaupunginkuva täällä on hyvin keski-aasialainen: lukuiset moskeijat, käsityöläispajat, basaarit ja katukahvilat, joissa tarjotaan tandooriruokaa.

8.päivä Kašgar / Yambu Hotel*** tai vastaava / A, L
Koko päivä on varattu kaupunkiin tutustumiselle. Teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana käymme Kašgarin vanhassa osassa - uiguurien korttelissa nimeltä Gaotai, näemme prinsessa Sianfein mausoleumin, buddhalaisen pagodan, Kiinan suurimman moskeijan Hait-Kar, Pamirin suurimman moskeijan Aitinai ja Kašgarin Allah-Hodza hallitsijoiden mausoleumin. Ilta vapaa.

9.päivä Kašgar / Yambu Hotel*** tai vastaava / A
Aika ostoksille ja omatoimiselle tutustumiselle Kašgariin. Kaupunki on täynnä käsityöläispajoja, markkinoita ja ostoskeskuksia. Tinkiminen siinä on aina tervetullut.

10.päivä  Kašgar – rajanylityspaikka ”Torugart (180 km, 3 tuntia) – Naryn (186 km, 3-4 tuntia) /  Jurttaleiri tai majatalo / A, L, I
Aamiaisen jälkeen lähdemme paluumatkalle Kirgisiaan, tällä kertaa ylitämme Kiina ja Kirgisian välisen rajan Torugartissa ja siitä jatkamme matkaa kohti Narynia. Kaupunki sijaitsee 2500m korkeudella samannimisen joen rannalla ja viime aikoina siitä on tullut turistikohteista ykkönen, sillä kaupungin ympyröivä luonto on todella ainutlaatuinen!

11.päivä    Naryn – Issyk Kul (Chok Tal, 220 km, 3 tuntia) / Hotelli Vitjaz tai vastaava / A, L, I
Aamiaisen jälkeen ajomatka Issyk Kul järvelle. Hotellin kirjoittumisen ja lounaan jälkeen teemme kävelyretken Chok Talin lähiössä.  

12.päivä Issyk Kul - Bishkek  (200 km, 3 tuntia) / Shah Palace Hotel*** tai vastaava / A, L       
Aamupäivällä nautimme Issyk Kulin upeita maisemia ja iltapäivällä lähdemme kohti Bishkekiä.

13.päivä Bishkek / Shah Palace Hotel*** tai vastaava / A
Aamupäivällä Bishkekin kaupunkikierros ja iltapäivällä on aika ostoksille ja levolle ennen kotimatkaa.    

14.päivä  Paluulento Bishkek – Istanbul – Helsinki  / Lentoateria
Klo 1.00 huoneiden luovutus ja kuljetus lentokentälle, josta klo 03.25 on lento Helsinkiin Istanbulin kautta. Saapuminen Helsinkiin klo 11.05. Matka päättyy. 
Huom! Ohjelma on alustava ja muutokset ovat mahdollisia meiltä riippumattomista syistä. Tarkempi ohjelma 2 vko ennen lähtöä.
Lisätietoja matkasta: www.arialtravel.fi, puh. 040 1547780