Jakutian (Sahan) tasavalta

Jakutia ulottuu melkein koko Koillis-Aasiaan. Se on yksi viidesosa Venäjää ja pinta-alaltaan neljä kertaa suurempi kuin Euroopan suurin valtio Ranska. Jakutian luonto valloittaa matkustajat alkuperäisellä kauneudellaan. Täällä on sekä tundraa että taigaa, kaamos ja kesävalkeat sekä poroja ja husky-koiria. Jakutian luonto muistuttaa osittain Lapin luontoa, mutta toisin kuin Suomessa, Jakutiassa on rajattomia aroja, suuria autiomaita ja valtavia jokia. Jakutian järvissä on runsaasti kalaa, metsissä marjoja ja villieläimiä. Täällä elelevät kovia pakkasia kestävät biisonit sekä ainutlaatuiset hevoset, jotka osaavat etsiä ravintoa lumen ja jään alta.

 

Jakutiassa turistilla on mahdollisuus tutustua monien pohjoiskansojen, mm. jakuuttien, tunguusien, evenkien, evenien, jukagirien ja tsuktsien kulttuureihin ja tapoihin. Jakutian symboli on mammutti ja pääkaupunki Jakutskissa toimiikin maailman ainoa mammutteihin erikoistunut museo. Kaupungissa on paljon muitakin mielenkiintoisia nähtävyyksiä mm. Venäjän pohjoisin sirkus, pohjoisin eläintarha, teatterit, timanttihuone, ikiroudan tieteellinen tutkimuslaitos sekä luolassa sijaitseva, ympärivuoden toimiva jääveistosnäyttely. Jakutian tärkeimmät vientituotteet ovat timantit ja mammutin luusta/ syöksyhampaista tehdyt korut.

 

Jakutian tärkein vesiväylä, Lena-joki on maailman neljänneksi pisin ja virtaamaltaan maailman toiseksi suurin. Kesällä Jakutskista järjestetään risteilyjä joen yläjuoksulle, ns. Lenan poskille sekä alajuoksulle, Jäämeren rannalla sijaitsevaan Tiksiin. Lyhyitä viikonloppuristeilyjä järjestetään kansallispuistoon Lenan pilareille linkki Lena-joen risteilylle. Talvikaudella suosituimpia kohteita ovat tutkimusretki maailman kylmimmälle paikalle, Oimyakoniin (-71,2C) linkki Oimyakonin matkalle sekä Jäämerta pitkin retki Novosibirskin saarille linkki retkelle Novosibirskin saarille.

 

Monet turistireitit kulkevat Verhojanskin selänteen yli surullisen maineen omaavaa Kolyma-maantietä pitkin aina Magadaniin asti. Tien toinen nimi on Luiden tie, sillä Stalinin aikana alueella sijaitsi lukuisia pakkotyöleirejä, joihin päätyi tuhansia viattomia ihmisiä.

 

Jakutiaan matkustettaessa pitää ottaa huomioon että hintatasoltaan Jakutia on yksi Venäjän kalleimpia alueita. Tätä selittävät tavaroiden pitkät kuljetusreitit, harva asutus ja vähäiset palvelut. Jakutia sopii eko- ja etnoturismin harrastajille, vaatimattomasta palvelutasosta ja aktiivisesta matkustamisesta kiinnostuneille, perusterveille, lujatahtoisille ihmisille. Asfaltoidut tiet loppuvat Jakutskin kaupungin rajalla. Matkaajan tulee olla varautunut majoittumiseen teltoissa tai paikallisten asukkaiden vaatimattomissa taloissa, kulkemaan vaikeissa olosuhteissa maastureilla, helikoptereilla, veneillä ja poro-, hevos-, tai koiravaljakoilla, syömään yksinkertaista paikallisten valmistamaa ruokaa sekä valmistamaan ruokaa itse pyydetystä saaliista nuotiolla.

 

Meiltä saat varattua paikat kaikille Lena-joen risteilyille sekä kalastusta, metsästystä ja muita aktiviteetteja sisältävät matkapaketit Jakutiaan. Lisäksi veneiden, pienten laivojen ja helikoptereiden vuokraaminen onnistuu kauttamme.