Hakassia – Tuva – Altai – Mongolia / Maasturimatka Aasian keskipisteelle 11. – 26.8.2018

Loistava mahdollisuus seikkailulomasta kiinnostuneille 2500 km maastoauton kyydissä, käydä kahdessa maassa (Venäjä, Mongolia), kattaa neljää maantieteellistä aluetta (Hakassia, Tuva, Altai, Mongolia) ja päästä Aasian keskipisteeseen. Reitti kulkee kauneimpien erämaiden ja paikallisten pyhäinpaikkojen läpi, näin matkustajat saavat täydellisen kattauksen Keski-Aasian koskematonta luontoa, historiaa, rikasta etnokulttuuria ja perinnettä. Henkeäsalpaavan kauniit vuoristomaisemat, hiljaisuus ja rauha, tunnelmalliset iltanuotiot kirkkaan tähtitaivaan alla ystävällisessä ilmapiirissä tekevät unohtumattoman vaikutelman. 

Matkan kesto: 16 päivää / perillä 14 yötä
 

Hinta: 3.350€, 1hh lisä 300€

 

Passi ja viisumi: Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumia Venäjälle. Passin on oltava voimassa 6kk matkan päättymisen jälkeen.

 

Matkanreitti: Abakan – Jergaki – Kyzyl – Jenisei – Kyzyl – Chadan – Kyzyl-Haja – Hindiktik-Kol – Kosh-Agach – Tashanta – Ulaangom – Ubsunur – Teshem – Delgen-Muren – Muren – Hövsgöl Nuur – Ulaanbaatar

 

Matkan runko:
Etelä-Siperian portti – Abakan
Länsi-Sajan vuoristo
Tuvan tasavallan pääkaupunki Kyzyl – Aasian keskipiste
Kansallispuisto Ubsunurin allas: vuoristotundra, jäätiköt ja aromaa
Tuvan upeimmat paikat Mungun-Taiga- vuori ja Hindiktik-Kol- järvi
Venäjän ja Mongolian Altai
Hövsgöljärvi – Pohjois-Mongolian helmi
Mongolian pääkaupunki Ulaanbaatar
Etelä-Siperian paimentolaiskansat
Shamanismi uskomusjärjestelmänä

 

Matkan erityispiirteet: Alue on vähän vierailtu, ja matkailu-infrastruktuuri ei ole tarpeeksi kehittynyt, joten matka edellyttää jonkinlaista luopumista mukavuuksista. Suurin osa majoituksesta on telttamajoitus. Matkustajien apu telttojen pystyttämisessä on tervetullut. Matkalla on mukana kaksi kokenutta paikallista matkaopasta ja kokki, joka valmistaa monipuoliset ja riittävät ateriat. Teiden kunto vaihtelee, osa reitistä menee vaikeakulkuisissa paikoissa. Terveydentilan varmistus ennen matkaa ja kaiken kattava matkavakuutus on suositeltava, punkkirokote on välttämätön.

 

Sää perillä:
Elokuu on mainio aika Keski-Aasiaan matkustamiselle, sillä alueella pysyy korkeapaine, mitä tarkoittaa miellyttävää aurinkoista ja kuivaa sää, lämpimiä päiviä +18…+22C, ja mukavia viileitä öitä +12…+14C. Vuorilla lämpötila saattaa kuitenkin laskea +6…+8C:n, paikoittain vuorilla saattaa olla myös lunta, joten lämpöisiä vaatteita on hyvä olla mukana.

 

Vaatetus: lämpötakki, lämpöhousut, retkikengät, pipo, otsalamppu uusilla paristoilla, uikkarit, kesävaatteet, rantasandaalit, aurinkolasit, aurinkovoide, miniensiapupakkaus (mm imodium, särkylääkkeitä, rakkolaastaria)

 

Lennot:
Helsinki – Moskova 13.25 – 15.05 (Aeroflot)
Moskova – Abakan, 23.25 – 8.00 (Aeroflot)
Mörön – Ulaanbaatar 12.00 – 13.20 (Hunnu Air)
Ulaanbaatar – Moskova 8.10 – 8.50 (Aeroflot)
Moskova – Helsinki 10.40 – 12.30 (Aeroflot)
Huom! Muutokset lentoaikatauluun ovat mahdollisia.

 

Hintaan sisältyy:
Reittilennot turistiluokassa
Venäjän ja Mongolian sisäiset lennot
Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
Pääsyliput ja verot
Suomenkieliset matkapalvelut
Paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa
Paikallisen matkanjärjestäjän retkivarusteiden käyttö (mm makuupussi, patja, ruokavälineet ja astiat, teltta, retkikalusteet, kalastusvälineet, satelliittipuhelin) 

 

Hintaan ei sisälly:
Venäjän viisumi (alk.80 € / hlö)
Matkavakuutus (pakollinen viisumia hankittaessa)
Henkilökohtaiset kulut kuten ylimääräiset eväät, alkoholijuomat ja matkamuistot
Soitot satelliittipuhelimesta
Tipit paikallisille oppaille
Muu mainitsematon

 

Matkaohjelma

 

Päivä 1 /  Lento Helsinki – Abakan / Lentoateriat 
Kokoontuminen klo 11.25 Helsinki Vantaa lentokentällä, Terminaali 2. Lento Abakaniin Moskovan kautta. Tilanteen mukaan Moskovassa on mahdollisuus käydä kaupungissa. 

 

Päivä 2 / Abakan / Hotelli Hakassia*** tai vastaava / L
Saapuminen Abakaniin klo 8.00 aamulla. Kuljetus hotellille, majoittuminen, kaupunkikierros, aikaa ostoksille. 

 

Päivä 3 / Abakan – Kyzyl / Telttamajoitus / A,L,I
Aamiaisen jälkeen alkaa varsinainen maasturiretki. Tänä päivänä meidän on ajettava 450 km. Suurin osa matkasta menee Jenisei- valtatietä pitkin, sen osa Abakan – Kyzyl on tunnettu myös nimellä Usinski trakt ja se on tärkein tie, joka yhdistää Tuvan tasavallan muuhun Venäjään. Tsaarin aikoina tälle alueelle karkotettiin pakkotyöhön tuomittuja vankeja. Matkan varrella maisemallisten laaksojen ympärille pikku hiljaa asettuvat Länsi-Sajan vuoret, ja tie vie meidät Tuvaan. Tällä alueella asuvat vanhat paimentolaiskansat ja shamaanit. Yövymme teltoissa Jenisei- joen rannalla.       

 

Päivä 4 / Tuva / Telttamajoitus / A, L,I
Aamupäivällä tutustumme Tuvan pääkaupunkiin, Kyzyliin. Vierailemme Tuvan kansallisessa museossa ja käymme paikassa, jota kutsutaan Aasian maantieteelliseksi keskukseksi. Jatkamme matkaa Tuvan läntiseen osaan, Ulug-Hem (Ylä-Jenisei) jokea kohti.  Aromaat sulautuvat vuoritaigaan. Pystytämme teltat puhtaan vuoristojoen rannalle. Iltanuotio ja illallinen.

 

Päivät 5-6 / Kansallispuisto Ubsunurin allas / Telttamajoitus / A,L,I
Aamiaisen jälkeen ajamme lyhyttä matkaa asfalttitietä pitkin, kohta asfaltti loppuu ja alkaa pitkä maantie ylämäkeen. Mungun-Taiga – on Unescon suojeltu luontokohde ja kansallispuisto Ubsunursaya kotlovinan keskipiste. Vuoristoniityt, arot ja kirkas aurinko. Toinen vierailukohde on Hindiktik-Kol järvi. Sen vedessä heijastuu Hopeavuori, joka on Tuvan pyhäinpaikka. Illalla on mainio mahdollisuus valokuvaukseen.

 

Päivä 7 / Altai / Kosh-Agach / Jurttamajoitus / A,L,I
Aamiaisen jälkeen ajamme Akkol-järven ohi kohti Bursun-solaa, jonka takana sijaitsee Altain tasavalta. Tie kulkee vuoristojokien uomia pitkin. Iltapäivällä saavumme paikalle, josta avautuu upea näköala Chu- joen laaksoon, joka on ollut muinaismeren pohjana. Majoitumme jurttiin Kosh-Agach asutuksessa. Illalla valmistaudumme rajanylitykselle, ostamme tarpeellisia elintarvikkeita, vaihdamme rahaa jne.

 

Päivät 8-9 / Mongolian Altai / Telttamajoitus  / A,L,I
Venäjä-Mongolia rajan ylitys ja rajamuodollisuudet. Ajamme Koillis-Mongoliaan, siinä vuorten kupeissa sijaitsevat maan upeimmat järvet – Ureg Nuur ja Achit Nuur kirkkaineen viileineen vesineen. Paikan helmi on Uvsnuurin järvi – kansallispuisto, monien harvinaisten lintulajien pesintäpaikka.

 

Päivä 10 / Mongolian arot / Telttamajoitus / A,L,I
Mongolian arot muuttuvat korkealla vuorilla taigaan. Matkan varrella on mahdollisuus kohdata aron harvinaisempi petolintulaji – musta korpikotka. Upeat maisemat - vuoret paikoittain ovat hyvin rapeutuneet, useat ovat Itä-Tuvan suunnasta tuulen tuoman hiekan peitossa. Tutustumme paikallisten paimentolaisheimojen arkki-elämään ja perinteisiin.

 

Päivä 11-12 / Delgen-Muren joki / Telttamajoitus / A,L,I
Ajamme kuuluisa Delgen-Muren (venäjäksi Selenga) joen yläjuoksulle. Matkan varrella on upea Sungai Nuur järvi – koskemattoman lehtitaigan valtakunta. Kalastus, retkisauna ja lepoa.

 

Päivä 13 / Mörön / Hövsgöljärvi / Jurttamajoitus / A,L,I
Ajamme Mongolian pohjoisosaan, riutanalueelle, jossa sijaitsee Mongolian helmi – Hövsgöljärvi. Matkan varrella käymme Mörön kaupungissa ostoksilla. Mongolian mereksi kutsuttu Hövsgöljärvi jyrkkine kalliorantoineen ja tiheine taigoineen sen ympärillä yllättävät kokenuttakin matkustajaa. Jurttamajoitus leirintäalueella. Illalla päättäjäisillallinen.

 

Päivä 14 / Mörön – Ulaanbaatar / Hotelli Springs*** tai vastaava / A 
Varhainen herätys, aamiainen ja kuljetus Möröniin, josta on lento Ulanbaatariin. Ulaanbaatariin saapuessa kuljetus hotelliin. Ilta vapaa.

 

Päivä 15 / Ulaanbaatar / Hotelli Springs*** tai vastaava / A,L
Aamiainen hotellissa. Kaupunkikierros. Aika ostoksille. Ilta vapaa tai kansallinen musiikkiesitys lisämaksusta.

 

Päivä 16 / Paluulento Helsinkiin / Eväspussi, lentoateriat
Varhainen herätys ja kuljetus lentokentälle, josta klo 7.10 lento Helsinkiin  Moskovan kautta.    
Klo 12.30 Saapuminen Helsinkiin.