Jenisein ja Karanmeren risteily 12.-26.7.2019 4400€

Arial Travelin järjestämät Siperian jokiristeilyt saavat jatkoa... 

 

Nyt Sinulla on mahdollisuus "valloittaa" kanssamme Jenisei ja Karan meri. Matka alkaa Siperian sydämestä, miljoonakaupunki Krasnojarskista. Sieltä ajamme reittilaivalla virran mukaisesti kohti pohjoista, peräti 1996 km, Ylitämme napapiirin ja rantaudumme Taimyrin niemimaalla sijaitsevassa Dudingassa. Jatkamme vielä tilauslaivalla 665km Diksoniin, Venäjän pohjoisimpaan "kaupunkiin". Täällä nautimme yöttömästä yöstä ja pohjoisen kiihkeästä kesästä. Olemme myös ilona ja ihmeenä paikallisille asukkaille - täällä ei useinkaan nähdä ulkomaan vieraita.

 

Seuraava tutustumiskohteemme on Siperian Klondyke, Norilsk, joka tosin on tunnetumpi nikkelistään kuin kullastaan. Norilsk on suljettu kaupunki, tänne ei omatoimimatkaajalla ole asiaa, mutta meillä onkin erityislupa.

 

Matkalla upeat taigan maisemat vaihtuivat karuun tundraan ja ikiroutaan. Laivan kannelta näemme useita lintu- ja eläinlajeja, hyvällä tuurilla sekä ruskeita että valkoisia (=jää) karhuja. Vierailemme museoissa, teollisuuslaitoksissa ja porokylissä. Laivalla kuulemme luentoja ja näemme dokumenttifilmejä.

 

Tämä jos mikä on "kerran elämässä" -matka. Tartu tilaisuuteen ja lähde mukaan!

 

Hinta: 4400 € jaetussa 2h hytissä/ 2h huoneessa 

1hh hotellilisä 260€ 

Hintaan sisältyy:

 • Lennot Helsinki – Moskova – Krasnojarsk ja Moskova – Helsinki (Aeroflot)
 • Lento Norilsk – Moskova (Siberia)
 • 1 yö jaetussa 2hh Standard, hotelli*** Krasnojarskissa
 • 3 yötä jaetussa 2hh Standard, hotelli** Dudinkassa
 • 2 yötä jaetussa 2hh Standard, hotelli*** Norilskissa
 • majoitus jaetussa 1.luokan 2h hytissä Krasnojarsk – Dudinka (WC, suihku jaettu)
 • majoitus jaetussa 4h hytissä kahdelle Dudinka – Dikson - Dudinka (WC, suihku jaettu)
 • täysihoito risteilyjen aikana (3 ateriaa/pv, juomana vesi), muina päivinä ohjelman mukaan
 • kaikki matkaohjelmassa mainitut retket ja kuljetukset
 • suomalainen matkanjohto- ja opaspalvelut
 • viranomaisluvatluvat 

 

Hintaan ei sisälly:

 • Venäjän viisumi (n.80€)
 • matkavakuutus
 • lisämaksullinen palvelu laivoilla ( pesula, kalastustarvikkeiden vuokraus yms.).

Järjestämme pyynnöstä jaettuja nais- ja mieshyttejä

Kysy myös hintaa jaetussa 4h Standard hytissä kolmelle ja neljälle
 

Alustava lentoaikataulu:

21.00 Helsinki - 22.45 Moskova

01.00 Moskova - 09.40 (+1) Krasnojarsk

08.45 Norilsk - 09.05 Moskova

18.20 Moskova - 20.10 Helsinki

 

Maksuehdot: Varausmaksu 2000 € 7 pv varauksen jälkeen. Loppumaksu 31.5.2019 mennessä.

 

Ilmoittautuminen: 24.3.2019 mennessä. Ilmoittautuminen on sitova. Varausmaksu kattaa laivan vuokran, sen joudumme maksamaan heti eikä sitä palauteta asiakkaan peruuttaessa varauksen.

 

Reittilaiva Valeri Tskalov (malli 588) on rakennettu Itä-Saksassa 1953. Laivan pituus 96,3m, laskeutuma 2,45m, nopeus 23 km/t, koneen voima 1380 hevosvoimaa, henkilöstön määrä 50 henkeä. Matkustajamäärä 200 henkeä, 2 ravintolaa, baari, musiikkisalonki. Alus toimii kestävän kehityksen ja ympäristönsuojelun vaatimusten mukaisesti.
 

 

Tilauslaiva (Taimyr-sarja, malli 2707) on rakennettu 2004 Venäjällä. Se on kehitetty pohjoisille vesille. Laivalla on viisi 4-hengen hyttiä. Mukavuudet sijaitsevat käyttävällä. Laivan pituus 29 m, leveys 6,37 m, laskeutuma 1-1.5m, nopeus 25 km/t, henkilöstön määrä 5 henkeä

 

Vaatetus: Lämpimät vaatteet mukaan.

 

Matkaohjelma

1.päivä

Lento Helsinki – Krasnojarsk, välilasku Moskovassa

 

2.päivä

Krasnojarsk / Hotelli*** / A

 

Krasnojarsk on yksi Siperian tärkeimpiä talous- ja kulttuurikeskuksia. Se on Venäjän pinta-alaltaan toiseksi suurimman hallintoalueen, Krasnojarskin aluepiirin, keskus ja maan itäisin miljoonakaupunki. Krasnojarsk on Siperian vanhimpia kaupunkeja, perustettu jo vuonna 1628,

Saapuessamme Krasnojarskiin kuljetus hotelliin, majoittuminen ja lepo. Lounas omalla kustannuksella. Sen jälkeen kaupunkikierros ja retki Krasnojarskin vesivoimalaan.

Kierroksen aikana näemme Krasnojarskin käyntikortteja, josta tunnetuin on ”Pyhä Nikolai” - omana aikanaan Jenisein nopein laiva, joka tänä päivänä toimii museona.Sitten ajamme Krasnojarskista etelään vesivoimalaa kohti. Osa matkaa kulkee Jenisein rantaa pitkin ja on hyvin maisemallinen joen toisella puolella sijaitsevien kallioiden vuoksi. Pysähdymme Divnogorkissa ja teemme kävelylenkin sen kaunista rantakatua pitkin.

Krasnojarskin voimala on Venäjän toiseksi ja maailman yhdeksänneksi suurin vesivoimala. Matkamme jatkuu Ovsianka-kylään, jossa syntyi ja asui kuuluisa venäläinen kirjailija Viktor Astafjev. Näemme maisemia, joita hän ikuisti omissa teoksissa. Kuningaskala-romaani on suomennettu, suosittelemme sen lukemista ennen matkaa Siperian luontoon ja elinoloihin tutustumiseksi!

Paluu Krasnojarskiin. Aikaa ostoksille.

 

3.päivä

Risteily alkaa – Kazachinsky kosket – Strelka – Lesosibirsk - Angaran ja Jenisein yhtymäkohta / Valeri Tskalov reittilaiva / A, L, I

 

Varhainen herätys ja kuljetus satamaan. Laiva lähtee klo 7.00 ja laivan kannelta voimme jättää hyvästit upealle Krasnojarskille. Majoittumisen ja laivaan tutustumiseen jälkeen aamiainen. Aamiaisen kruunaa upeat maisemat joen molemmilla rannoilla! Risteilyn ensimmäinen kohokohta on neljän kilometrin pituinen koskiketju Kazachinskojen kylän kohdalla. Koskissa on runsaasti suuria kiviä ja se on vain 350 metrin levyinen. Joudummekin nousemaan kosket toisen laivan vetämänä.

Ohitamme Jenisein ja sen sivujoen Angaran yhtymäkohdan ja sen tuntumassa olevia suuria jokisatamakyliä. Illan suussa pysähdymme Jeniseiskissä. Kaupunki on yksi Siperian kauneimpia ja se tuntuukin ulkoilmamuseolta.Siellä on suuri määrä 1700-luvun barokkityylisiä kirkkoja ja luostareita sekä1800-luvun kaksikerroksisia kauppiastaloja.

 

4.päivä

Jartsevo – Vorogovo – Osinovsky koski – Bor / Laiva / A, L, I

 

Aamulla laiva pysähtyy tunniksi Jartsevossa ja Vorogovossa. Kasakat perustivat nämä kylät vuonna 1605. Asukkaat ovat pääosin vanhauskoisia - ja rakennukset puuta. Laivan tulo herättää uinuvan kylän - hetkessä on laivalaiturin vieressä tori, jossa myydään taigan antimia: kalaa, sieniä, metsämarjoja. Löytyy myös miestä väkevämpää, omapolttoista  pontikka ja vähemmän polttelua aiheuttavaa mustikkalikööriä.

Lounaan jälkeen laiva lipuu Osinovskin koskea pitkin. Paikka on Jenisein yläjuoksun kaunein. Uoma on kapea ja mutkallinen, joen molemmilla rannoilla on seininä jyrkät, 50 metrin korkuiset kalliot. 20 kilometrin päästä joki levenee ja näkyviin ilmestyy monta pientä saarta. Jenisei kääntyy jyrkästi vasemalle ja sivujoki Podkamennaya Tunguska laskee siihen.
Illan suussa pysähdymme Boriin. Sen alkuperäisasukkaita kutsutaan keteiksi ja oletetaa, että he ovat tulleet aikanaan Tiibetistä.

 

5.päivä

Napapiiri – Tsulkovo – Verhne-Imbatskoe – Surgutikha – Verestsagino – Kostino - Turukhansk / Laiva / A, L, I

Ohitamme lukuisia pikkukyliä. Paikat täällä ovat vaikea(pois)pääsyisiä ja elinolot karut. Ei ihme, että 1700-luvulla täältä löytyi turvapaikka vanhauskoisille. Myöhemmin tsaari ja sittemmin neovostovaltio lähetti tänne muunkin tyyppisiä toisinajattelevia. 

Illalla ohitamme Jenisein ja Ala-Tunguskan yhtymäkohdan ja pysähdymme Turuhanskissa. Kaupunki on tunnettu monien tunnettujen bolshevikkien, mm J. Sverdlovin ja J. Stalinin pakkosiirtopaikkana (1914-1916). Tänä päivänä kaupungissa toimii kalajalostamo, öljy- ja kaasulaitoksia, jokisatama ja lentoasema.

Myöhään illalla ylitämme Napapiirin.

 

6.päivä

Igarka - Dudinka/ Hotelli** / A, L, I

 

Iltapäivällä pysähdymme Igarkassa. Kaupunki on perustettu vuonna 1931. Sen ovat rakentaneet etupäässä rangaistusvangit ja karkotetut. Vuonna 1941 pystytettiin kalajalostamo ja telakka. Igarka on myös huomattava metsäteollisuuden keskus. Kaupungissa on suuri jokisatama, jota pohjoista meritietä kulkevat valtamerilaivat voivat käyttää. Päänähtävyys Igarkassa on ikiroutamuseo.

Klo 21.00 laiva saapuu Dudinkaan. Kuljetus hotelliin ja majoittuminen.

 

7.päivä, 18.7.2019

Dudinka/ Hotelli** / A

 

Koko päivä on varattu Dudinkaan tutustumiselle. Kaupunki on yksi maailaman kylmimpiä asuttuja paikkoja, talvella ilmalämpötila on laskenut jopa -57 C asteeeseen. Taimyrin niemimaalla asuu viiden eri kansanheimon edustajia. Taimyrin museossa on ainutlaatuinen etnografinen kokoelma, joka kertoo paikallisten kansojen kulttuurista ja arkielämästä. Käymme Dudinkan kalajalostamossa herkuttelemassa tuoreella kalalla.

Aikaa ostoksille ja valmistautumiselle risteilyn seuraavaan vaiheeseen.

 

8.-9.päivät

Dudunka - Jenisei alajuoksu ja Karan meri / A, L, I

 

Aamiaisen jälkeen kuljetus satamaan, josta tilauslaivamme lähtee kohti Diksonia. Dudinkan jälkeen alajuoksulla Jenisei levenee entisestään ja muuttuu lahdeksi. Laivalla on oma kokki, joka valmistaa meille ruokaa. Muuta palvelua laivalla ei sitten olekaan. Nyt on aikaa rentoutua, lueskella tai vain nauttia huikeista pohjoisen maisemista.

 

10.päivä, 21.7.2019

Dikson / A, L, I

 

Saavumme tämän risteilyn päätekohteeseen - Diksoniin. Se on taajama ja satama Karan meren rannalla. Osa taajamaa sijaitsee Diksonin saarella ja osa Taimyrin niemimaalla. Neuvostoaikana kukoistanut noin 4500 asukkaan Dikson on nykyään lähes autioinut ja pitkälti ränsistynyt. Kalajalostamo, observatorio ja muut laitokset ovat lakkautettu. Eloon on jäänyt vain lento-asema, johon kerran viikossa laskeutuu kone Norilskista (jos sääolot sallivat!). Asukkaita on noin 500. He ovat todella vieraanvaraisia ja innokkaita esittelemään kotiseutuaan.

 

11.-12. päivä

Karan meri ja Jenisein yläjuoksu - Dudinka / A, L, I

 

Lähdemme paluumatkalle Dudinkaan samaa reittiä, jota kuuluisa norjalainen tutkimusmatkailija F. Nansen vuonna 1913. Nautimme maisemista ja yhdessäolosta. Mahdollisuus kalastaa.

12.päivän Illalla saapuminen Dudinkaan. Kuljetus hotelliin.

 

13. päivä

Norilsk / Hotelli*** / A

 

Aamiaisen jälkeen bussimatka Norilskiin (96 km). Neuvostoaikana Dudinkan ja Norilskin väliä kulkivat myös matkustajajunat. Tänä päivänä toimii ainoastaan tavarajunaliikenne. Saapuessamme Norilskiin teemme kaupunkikierroksen ja vierailemme poliittisille vangeille pystytetyllä monumentilla nimeltään "Venäjän Golgata".  

 

14.päivä, 25.7.2019

Norilsk / Hotelli*** / A

 

Tänään teemme retken, jonka kohde selviää matkan aikana.

 

15.päivä, 26.7.2019

Paluulento Helsinkiin

 

Varhainen herätys ja kuljetus lentokentälle, josta klo 8.45 lento Moskovaan. Moskovassa kaupunkikierros ja lentokentän vaihto. Saapuminen Helsinkiin klo 20.05.

 

Huom! Suurin osa matkasta kulkee pohjoisen joskus ankarissakin sääoloissa, joten matkaohjelmaan voi tulla säästä johtuvia muutoksia.