Lena joen risteily 7.-22.8.2018

Pohjoiselle jäämerelle Lena- jokea pitkin «Jakutsk-Tiksi-Jakutsk»
M/s Mikhail Svetlov, risteilyn kesto 14pv/13yötä

Lena on yksi maailman pisimmistä (4400 km) joista. Se virtaa Itä-Siperian halki Baikal-järvestä Pohjoiseen jäämereen. Lenalla on yli tuhat sivujokea ja sen yläjuoksulla on suuria kulta-, timantti- ja kivihiililöytöjä. Upeat erämaa-maisemat, Siperian kansojen mm. jakuuttien ja tunguusien eksoottiset kulttuurit ja vieraanvarainen palvelu risteilyn aikana tekevät matkastasi unohtumattoman!

 

Hinta: alk. 3390 € jaetussa 2hh

1hh lisä 850€

3 hengen majoitus jaetussa 4h hytissä alennus 500€ / hlö

4 hengen majoitus jaetussa 4h hytissä alennus 800€ / hlö
Varaamme naisten ja miesten paikat
Kysy myös hintaa jaetussa 4h Standard hytissä kolmelle ja neljälle

 

Hintaan sisältyy:

 • meno-paluu lento Helsinki – Moskova – Jakutsk (Aeroflot)
 • 1yö jaetussa 2hh Standard hotelli*** Jakutskissa
 • majoitus valitun luokan hytissä
 • täysihoito (3 ateriaa/pv) aterioihin kuuluvat vesi, kahvi/tee
 • suomeksi tulkatut retket alla olevan ohjelman mukaan
 • kuljetus lentokenttä – laiva – lentokenttä
 • suomalaisen matkanjohtajan palvelut
 • ohjelmat ja luennot laivalla

Hintaan ei sisälly:

 • Venäjän viisumi (n.80€)
 • matkavakuutus
 • lisämaksullinen palvelu laivalla (esim. sauna, baari, pesula).

 

Alustava lentoaikataulu:

13.25 Helsinki - 15.05 Moskova

22.25 Moskova - 11.10 (+1) Jakutsk

12.30 Jakutsk - 13.20 Moskova

18.20 Moskova - 20.05 Helsinki

Moskova – Jakutskin lennon kesto: 6t 25min / suunta

 

Ilmoittautuminen: Sitovat ilmoittautumiset 15.2.2018 mennessä.
Maksuehdot: Ennakkomaksu 1200 € 7 pv varauksen jälkeen. Loppumaksu viimeistään 60 pv ennen matkaa.
Erikoismatkaehdot: Kirjoitetuilla lentolipuilla ei ole palautusoikeutta. Lentolippuosa ei palauteta, mikäli matkustaja joutuu peruuttamaan matka, kun lentoliput on jo kirjoitettu.
Risteilyn peruuttamisehdot:
> 90 pv ennen risteilyä jätetään palauttamatta 10 % risteilyn hinnasta + pankkilulut
90 - 60 pv ennen risteilyä 30 % risteilyn hinnasta + pankkikulut
59 – 30 pv ennen risteilyä 55 % risteilyn hinnasta + pankkikulut
29 – 8 pv ennen risteilyä 80 % risteilyn hinnasta + pankkikulut

Varmista matkavakuutus peruutusturvalla.
Lisäksi veloitetaan peruutuskulut 50€.

 

Risteilylaiva Mikhail Svetlov (projekti Q065) on rakennettu Itävallassa ja otettu käyttöön huhtikuussa 1986. Laivan pituus 90,3m, laskeutuma 1,6m, nopeus 21,5 km/t, koneen voima 1380 hevosvoimaa, henkilöstön määrä 70 henkeä. Aluksen toiminta vastaa kestävän kehityksen ja ympäristönsuojelun vaatimuksiin.
Aluksella on
18 x 4h Standard hyttiä
31 x 2h Standard hyttiä
6 x 1h hyttiä

8 x Junior sviittiä
3 x Sviittiä
Jokaisessa hytissä on kalusteet, ilmastointi, suihku sekä WC, radio. Luksus huoneissa on myös mini-baari, TV ja video. Pääkannella on lääkärin vastaanotto, kampaamo, hierontapiste, sauna, silityskoppi, buffetti ja 70-paikkanen ravintola. Pelastusvenekannella on musiikkibaari ja nokassa oleskeluhuone panoraama-ikkunoineen. Yläkannella on leffateatteri, hyvällä säällä yläkannella järjestetään diskoja sekä muita viihdeohjelmia. Laivalla toimii sateliittiyhteys. Liinavaatteiden vaihto: kerran viidessä päivässä.
Lisätietoja aluksesta: http://www.lenaturflot.ru/index.php/en/ships/mihail-svetlov

Vaatetus: mukavat kävelykengät, lämpöiset vaatteet on hyvä olla mukana

 

Matkaohjelma
1.päivä
Lento Jakutskiin
13.25 Helsinki – 15.05 Moskova
22.05 Moskova – 11.05 (+1) Jakutsk

Moskovassa on mahdollisuus käydä kaupungin keskustassa.

 

2.päivä Jakutsk / Laiva / L, I
Saapuminen Jakutskiin klo 11.10 paikallista aikaa. Kuljetus laivalle, majoittuminen, lepo lennon jälkeen, lounas,  pieni kaupunkikierros (sis. Timanttihuoneen vierailun) ja aika ostoksille.
Jakutsk on Saha Jakutian autonomisen tasavallan pääkaupunki. Asukasluku on noin 300 000 henkilöä, mikä on 28% koko tasavallan asukasluvusta. Kaupungin perusti Jenisei-joen kasakka Petr Beketov vuonna 1632. Kaupunki sijaitsee Tumaida laaksossa, Lena-joen vasemmalla rannalla. Jakutsk on Venäjän suurin ikuisen roudan alueella sijaitseva kaupunki. Jakutsk on Siperian hallinnollinen sekä kulttuurillinen keskus. Kaupungissa on 7 teatteria sekä Venäjän pohjoisin sirkus. Klo 19.00 Laiva lähtee.

 

3.paivä Lenan pilarit
Vierailemme Lenan pilarit kansallispuistossa ja Unescon maailmanperintökohteessa. Nimensä puisto sai pilareja muistettavista jyrkänteistä, 200-metriä korkeita kallioita myöten. Ne ulottuvat 40 km pitkin joen rantaa ja niiden muodot vaihtuvat. Tervetuliaistilaisuuden aikana meitä odottaa rituaalitanssit sekä ”puhdistus tulella”, jonka jälkeen jatketaan matkaa kallioiden huipulle. Ylhäällä suuren joen sekä loppumaton taigan huikea näköala antaa alkumaailman tunnetta.

 

4. päivä Buotaman joensuu
Buotama on 418 km pitkä Lenan oikea sivujoki. Joen nimi tulee jakuutin kielisestä sanasta bettieme, mikä tarkoittaa niittynurmikkoa. Niittynurmikko on joen laakson tyypillinen kasvilaji, ja paikalliset pitävät sitä arvokkaimpana laidunruokana. Alkuihmiset asuttivat tämän alueen jo 40-30 tuhatta vuotta sitten, ne olivat ensimmäisiä mammutin- sekä biisoninmetsästäjiä. On löydetty myös myöhempiä ihmisasutuksia. Muutama vuosisataa sitten Buotaman joen laaksossa on löydetty malmi, josta käsin valettiin rautaa. Monissa paikoissa keskellä taigaa ovat säilyneet yksinkertaiset rautavalu-uunit siitä ajasta. Vuonna 2006 Buotaman suistolla on perustettu biisonitarha. Kanadasta tuoduilla eläimillä yritetään elvyttää kadonnut mammuttimaailma. Tällä hetkellä Buotama on Venäjän ainoa biisonitarha.

 

5. päivä Laivalla
Aluksemme kulkee Jakutian Keskeisen alangon rajalla. Meille avautuu suunnaton vesipeitto. Täällä Lenan laakso laajentuu 20-40 km ja joenluhdan leveys 7-15 km. Joenuoma on hyvin haarautunut ja se on täynnä lukuisia saaria, järviä sekä soita. Joen syvyys vaihtelee 16-20 m. Matkan varrella näemme Lenan suurempien sivujokien Aldan ja Viljuin suistot ja kaukana ilmestyvät upeiden Verhojanskin vuorten ääriviivat. Purjehdimme monia satoja kilometrejä asuttoman maan ohi.

 

6. päivä Zhigansk
Zhigansk on ensimmäinen asutus Napapiirin takana, se on perustettu samana vuonna kuin Jakutsk, 1632. Asutuksen nimi on tunguusilainen ja tarkoittaa alangon asukasta. Zhigansk on piirikunnan hallinnollinen keskus, sen asukasluku on liki 3000. Siellä on pieni lentokenttä. Tärkeimmät elinkeinot ovat metsästys, karjanhoito sekä kalastus. Lenan syvyys Zhiganskin kohdalla on matala, joten laiva ankkuroi keskelle jokea ja rannalle pääsemme laudalla. Vierailemme paikallisessa museossa, jossa tutustumme tunguusilaiseen kulttuuriin ja perinteisiin, osallistumme metsästäjien rituaaleihin ja katsomme kansallisia esityksiä.

 

7. päivä Kysyr
Vierailemme Kysyrissä, pienessä napaseudun taajamassa. Paikallisten elinolot ovat vaatimattomat, mikä on hyvin tyypillistä Venäjän pohjoisosalle. Miesten pääelinkeinot ovat poronhoito sekä metsästys, naiset toimivat ensisijaisesti sosiaalialalla. Paikallinen historia on hyvin traaginen, Stalinin aikana Kysyristä tuli kohtalokas paikka monille Baltiasta, Karjalasta sekä muualta Neuvostoliitosta pakkosiirretyille. Kylän kuva on ainutlaatuinen, karua ilmasto sekä kovat pohjoiset tuulet jättävät siihen omat jälkensä. Paikallisten vilpittömyys ja vieraanvaraisuus on todella koskettavaa! Näemme kansallisen lauluesityksen, jossa heijastuvat pohjoisen luonnon piirteet.

 

8. päivä Tiksi (Neelovo)
Jos sää sallii, käymme tutustumassa Tiksin kaupunkiin, jota kutsutaan Jakutian meriportiksi. Jakuutiksi kaupungin nimi tarkoittaa kohtaamis-, laiturointipaikkaa. Tiksi on perustettu 1930-luvun puolivälissä. Avovesikausi täällä on lyhyt, vain 2,5 kuukautta vuodessa, muut 9-10 kuukautta koko Laptevin meri jää paksun (1,5-2m) jään alle. Vuodenajat täällä ovat Lapin kaltaiset. Pitkään kestävänä kaamoksen aikana talvisin tuntuu siitä, että aurinko ei tule enää ikinä tälle alueelle. Vain revontulet kirkkaalla säällä valaistavat hetkiksi yön pimeyttä. Kesällä taas on niin valoisaa, että tuntuu, ettei aurinko laske ollenkaan. Aikoinaan Tiksi on ollut Jakutian kauneimpia kaupunkeja, tänä päivänä se elää vaikeita aikoja. Kaupungin asukasluku on noin 5000 henkilöä.

 

9. päivä Laivalla
Lena on Siperian sekä koko maailman suurempia jokia. Lenan suisto ulottuu yli 32 tuhatta neliökilometriä, se on Arktisista joista suurin. Lenan suiston muodostavat lukuiset kanavat, järvet sekä yli 1500 saarta. Joen ja sen suiston symbolisena rajana pidetään upeaa Pilari-saarta. Näemme niin sanottuna ”Lenan putki” - kapean (2 km) paikan, jossa joen molemmin puolin jyrkät, 400m korkeat kalliot ulkonevat kauas veteen.

 

10. päivä Siktjakh
Pieni, noin 300 asukkaan asuttama Siktjakh, mikä jakuutian kielellä tarkoittaa kosteaa sijaitsee Lenan korkealla rannalla. Tarinan mukaan sen perustivat Katariina Suuren lähettämät veronkantajat. Niistä ajoista muistuttaa kylän pieni puukirkko. Täällä purjehdusvene Evers oli musertunut jäihin keväällä 1729. Purjehdusveneellä matkustanut maantieteen tutkija Ignati Kozyrevsky halusi toistaa Semen Dezhnevin retken Jakutskista Kamtchatkaan.

 

11. päivä Napapiiri
Napapiiri on oletettu viiva maanpallolla, joka menee 66°33' 38'' pohjoista leveyttä. Sille on ominaista, että talvipäivänseisauksen aikana aurinko ei nousee horisonttiin ollenkaan, ja kesäpäivänseisauksena se päinvastoin ei laske ollenkaan. Napapiirin sijainti muuttuu vuodenajan myötä +/- 100 metriä molemmin puolin symbolisestä viivasta. Napapiirin tarkka sijainti voidaan määritellä nykypäiväisten mittauslaitteiden avulla. Risteilyn aikana ylitämme napapiirin Agrafenan saaren kohdalla Zhiganskin lähellä ja näemme Zhiganskin asukkaiden laittaman Napapiirin muistomerkin joen rannalla.

 

12. päivä Laivalla
Napapiiri jäi taakse ja kuljemme Lenan sivujokien Aldan sekä Viljuin suistojen ohi. Joen leveys on mahtava. Zhiganskin ja Viljuin välissä olevaa aluetta kutsutaan neljäksikymmeneksi saareksi. Tosiasiassa saaria on täällä enemmän kuin 40. Upeat maisemat seuraavat meitä koko matkan ajan.

 

13. päivä ”Vihreä” pysähdys
Pidetään piknikkiä yhdellä Lenan kauniista rannoista, kävellään pitkin koskematonta metsää, kalastetaan ja nautitaan luonnosta sekä yhdessäolosta. Illalla sytytetään niin sanottu ystävyyden kokko risteilyn päätteeksi, lauletaan kansalliset laulut ja tanssitaan.

 

14. päivä Sottintsy
Vierailemme ulkoilmamuseossa ”Druzhba”, joka sijaitsee ensimmäisen Lenan rannalle rakennetun linnoituksen paikalla. Täältä sai alkunsa nykyinen Jakutsk. Illalla ravintolassa pidetään risteilyn päättäjäiset.

 

15. päivä  Jakutsk / Hotelli Tygyn Darhan*** tai vastaava / A

Laiva saapuu Jakutskin satamaan varhaisaamuna. Aamiainen laivalla ja kuljetus hotelliin. Retki jääluolaan "Ikiroudan valtakunta", aika ostoksille. Ilta vapaa.

 

16.päivä Paluulento Suomeen / A, Lentoateria
Aamiainen hotellissa ja kuljetus lentoasemalle, josta klo 12.25 lento helsinkiin, välilasku Moskovassa.

Risteilyn aikana luennot Jakutiasta, venäjän- ja jakutiankielen alkeet ulkomaalaisille, elokuvat. Iltaisin viihdeohjelmaa ravintolassa.

 

Huom:
Muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia sään- sekä muiden meistä riippumattomien syiden takia.
Edellisen matkan matkakertomuksen voit lukea tästä.