Mannerheimin jäljillä Aasian halki (Turkmenistan - Uzbekistan – Kirgisia – Kiina (Kašgar) 29.6-15.7.2018 alk.3150€

Maaliskuun 1906 ja joulukuun 1908 välisenä aikana Karl Gustav Mannerheim teki matkan Keski-Aasian halki Kiinaan. Tänä päivänä harvalla henkilöllä on aika matkustaa näin pitkä aika. Yritimme kehittää ns. "kerran elämässä"matkan, josta suurin osa kulkee K.G.Mannerheimin jalan jäljissä. Matka alkaa Ashgabadissa ja vie kolmen Keski-Aasian maan, Turkmenistanin, Uzbekistanin ja Kirgisian, halki Länsi-Kiinan sydämeen, vanhaan Kašgariin. Ajamme Suurta Silkkitietä pitkin, jota satoja vuosia sitten kulkivat lukuisat karavaanit. Matka on antoisa ja ainutlaatuinen kokemus sekä sielulle että silmälle! Maisemat ja ilmasto vaihtuvat matkan aikana nopealla vauhdilla, hedelmällisten laaksojen tilalle tulevat aavikot ja pensasarot, ja niiden tilalle taas viileät vehreät ylängöt ja lumipeitteiset vuorihuiput. Koemme itämaista kiireettömyyttä ja vieraanvaraisuutta, testaamme tinkimiskykyämme, perehdymme paimentolaisten ankaraan arkeen. Matkan kruunaa Kašgarin kuuluisa tuhat vuotta vanha basaari, pelkkä käynti siellä on jo unohtumaton elämys ostoksista puhumattakaan. 

 

Matkan kesto: 17 päivää / perillä 15 yötä

 

Hinta: 3.150€, 1hh lisä 350€

 

Passi ja viisumi: Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Turkmenistaniin, Uzbekistaniin ja Kiinan. Passin on oltava voimassa 6 kk matkan päättymisen jälkeen ja siinä on oltava ainakin 4 tyhjää sivua. Viisumit hankimme noin 1 kk ennen lähtöä.

 

Matkanreitti: Ashgabat - Buhara - Samarkand - Tashkent – Kokand – Rishtan – Fergana – Margilan - Osh – Pik Leninin juuri – Irkeshtam - Kašgar – Naryn - Bishkek

 

Matkan runko:
Aurinkoiset Ashgabat ja Tashkent
Suuri Silkkitie ja sen varrella olevat kaupungit Buhara ja Samarkand
Keskiaikaiset Kokand ja Osh
Käsityöläisten Rishtan, ”Silkkikaupunki” Margilan
Xinjiangin uiguurien autonominen alue ja Kašgar
Ikinuori Bishkek
Vehreä Ferganan laakso ja sen antimet
Altai, Pamir, Tienšan ja Kunlun vuoristot
7000-metrinen Pik Lenina
Irkeshtamin sola
Keski-Aasian pohjoinen aavikko Kyzylkum
Itämaiset basaarit, silkkitehtaat ja käsityöläisten pajat
Aavikoiden sankarit – kirgiisit, uiguurit ym. Keski-Aasian kansoja
Itämaiset herkut ja makeiset 

Lennot (Turkish airlines):
Helsinki – Istanbul 19.15 – 22.40
Istanbul – Ashgabat 01.10 – 06.50 (+1)
Bishkek – Istanbul 03.25 – 06.20
Istanbul – Helsinki 07.35 – 11.05

 

Hintaan sisältyy:
Kansainväliset lennot Helsinki – Ashgabat ja
Bishkek – Helsinki, välilasku Istanbulissa, lentoyhtiö Turkish airlines
13 yötä hotellissa*** jaetussa 2hh
2 yötä jurtassa / majatalossa
Matkaohjelmassa mainitut pikkubussikuljetukset
Matkaohjelmassa mainitut retket ja pääsyliput vierailukohteisiin
Matkaohjelmassa mainitut ruokailut (A - aamiainen, L - lounas, I - illallinen)
Suomalaisen matkanjohtajan palvelut ja opastus matkan aikana Turkmenistania lukuun ottamatta
Englannin kielinen opaspalvelu Turkmenistanissa

 

Hintaan ei sisälly:
Kiinan viisumi (80 €)
Uzbekistanin viisumi (120 €)

Turkmeistanin viisumi (57$+12$) - maksetaan lentoasemalla
Pakollinen matkavakuutus
Alkoholi- ja virvoitus juomat ruoan yhteydessä
Juomarahat paikalliselle oppaalle ja kuljettajalle
 

Ilmoittautumiset: 20.2.2018 mennessä. Paikkoja rajoitetusti, toimi nopeasti.
 

Maksuehdot: 650 € ennakko 7pv varauksen jälkeen, loput 1kk ennen matkaa.
Huom! Kirjoitetuilla lento- ja junalipuilla ei ole palautusoikeutta, mikäli matkustaja peruu matkan kun liput on jo kirjoitettu, joten huolehdithan matkavakuutuksesta, joka korvaa kulut peruuttamistapauksessa.
Mikäli matkanjärjestäjä peruuttaa matkan, palautetaan maksut viimeistään 1 kk ennen matkan alkua.
 

Matkaohjelma
 

1. päivä  Lento Helsinki – Istanbul – Ashgabat / Hotelli*** / Lentoateria
Kokoontuminen Helsinki Vantaan lentoasemalla (Terminal 2) klo 17.15. Lento Helsinki – Ashgabat Istanbulin kautta.

2.päivä Ashgabat / Hotelli*** / A

Ashgabatin saapuessa klo 6.50 kuljetus hotelliin, majoitus, aamiainen ja lepo. Iltapäivällä kaupunkikierros.

3.päivä Ashgabat – Nisa  – Ashgabat / Hotelli / A, L

Aamiainen hotellissa. Retki Ashgabadin ulkopuolelle. Vierailemme 60 km pääkaupungista sijaitsevassa hevosjalostamossa, jatkamme matkaa muinaiseen Nisaan ja Kypchakiin. Köysiradan Asma Yolyn tuntumassa nautimme lounaan ja päätämme retken Ashgabadin suuressa basaarissa, jossa on mahdollisuus tehdä matkamuisto-ostokset.

4.päivä Ashgabat – Mary - Turkmenabat / Hotelli*** / A, L, I

Aamiainen hotellissa tai eväspussi mukaan. Kuljetus lento-asemalle ja lento Maryin. Maryin saapuessa vierailu Mervissä. Aikanaan se oli yksi Arabien kalifikunnan tärkeimpiä ja vauraimpia keskuksia. Tänä päivänä Merv on Unescon maailmanperinnön suojelukohde, jonka alueella voi katsoa viiden muinaiskulttuurin jälkiä. Kuljetus Turkmenabatiin, jossa yöpyminen.

5.päivä Turkmenabat - Farab (Uzbekistanin Raja) – Buhara (183 km) / Hotelli*** / A, L

Aamiainen hotellissa. Matka Uzbekistanin rajalle (60km), rajamuodollisuuksien jälkeen matka jatkaa Buharaan (123km). Lounaan jälkeen Buharan kaupunkikierros. Ilta vapaa.

6.päivä Bukhara – Samarkand / Hotelli*** / A

Aamiainen hotellissa. Aika ostoksille, klo 15.00 kuljetus rautatieasemalle, josta klo 15.54 lähtee pikajuna Samarkandiin (matkan kesto noin 2 tuntia). Yöpyminen Samarkandissa.

7.päivä Samarkand – Tashkent / Hotelli*** / A, L

Aamiaisen jälkeen Samarkandin kaupunkikierros: Registan aukio, Ulugbekin, Till-Kari ja Ser-Dor madrassat, Gur-Emir mausoleumi. Lounaan jälkeen kaupunkikierros jatkuu: moskeija Bibi-Khanim, markkinat, Ulugbekin tähtitorni, Shakhi-Sinda mausoleumit. Illalla kuljetus rautatieasemalle ja junamatka Tashkentiin (matkan kesto noin 2 tuntia). Yöpyminen Tashkentissa.

8.päivä Tashkent / Hotelli*** / A, L
Puoliltapäivin lähdemme kaupunkikierrokselle. Tashkent on Uzbekistanin pääkaupunki, jonka asukasluku ylittää 2 miljoonaa. Tashkent on jaettu vanhaan ja uuteen osaan. Aloitamme tutustumisen Tashkentiin vanhasta kaupungista. Siellä näemme kuuluisan Barak-Khana madrassan, Kaffal-Shashi ja Junus-Hana mausoleumit, käsityöläisverstaat ja vanha Chorsu basaarin. Lounaan jälkeen tutustumme nyky Tashkentiin. Käymme Itsenäisyysaukiolla, näemme Oopperatalon ja Tashkentin kauneimmat metroasemat.

9.päivä  Tashkent – Kokand – Rishtan – Fergana (330 km, 5-6 tuntia) / Hotelli *** / A, L
Aamiaisen jälkeen kirjaudumme pois hotellista ja lähdemme kohti Ferganaa. Tänään näemme omin silmin kuuluisan Ferganan laakson, jota paikalliset kutsuvat Kultaiseksi laaksoksi maaperän poikkeuksellisesta hedelmällisyydestä johtuen. Paitsi loputtomia viljelypeltoja, laakso on täynnä arkkitehtuurisia ja kulttuurisia keitaita, joiden asukkaat ovat säilyttäneet esi-isiensä perinteet ja elämäntavat. Ensimmäinen keidas matkamme varrella on keskiaikainen Kokand. Kaupunki on perustettu 900-luvulla ja sen kultakausi osui 1700-luvulle, jolloin se oli mahtavan Kokandin kaanikunnan pääkaupunki ja alueen tärkein hengellinen keskus. Ihailemme Hudojar-kaanin palatsia, käymme kaanien hautausmaalla ja kuuntelemme sydäntä koskettavia tarinoita kaanien elämästä, näemme Jomi moskeijan ja toimivan Emir madrassan. Matka jatkuu kohti Rishtania, joka on tunnettu keramiikastaan. Savea on täällä valettu yli 1000 vuotta, ja joskus kaikki kaupungin mies-asukkaat olivat savenvalajia. Nykyään käsityön rinnalla kaupungissa on kehitetty keramiikan teollista tuotantoa. Rishtanin keramiikaa ei voi sotkea muuhun, se on ohutta, värikästä ja täynnä itämaista charmia. Ferganaan saavumme vasta illalla.     

10.päivä Fergana – Margilan – Osh (150 km, 3 tuntia) / Hotelli Sun Rise** tai vastaava / A, L
Aamiaisen jälkeen ajamme kohti Oshia. Matkan varrella vierailemme Margilanissa. Kaupunki on perustettu 900-luvulla Silkkitien varrelle. Kaupungin käyntikortteja ovat arkkitehtuurinen kompleksi Kaftarlik, silkkitehdas ja itämainen basaari. Tänään jatkamme matkan Kirgisian puolelle, sen ”eteläiseen pääkaupunkiin” Oshiin. Se on yksi Keski-Aasian vanhempia kaupunkeja ja Kirgisian vanhin, sen ikä on liki 3000 vuotta. Erään version mukaan kaupungin perusti itse Aleksanteri Suuri, toisen mukaan – profeetta Suleiman. Loistavan sijaintinsa vuoksi, Intiasta ja Kiinasta Eurooppaan vievien kauppareittien risteyksessä, Oshin kehitys keskiaikana oli huikea. Tänä päivänä kaupunki on myös muslimien yksi tärkeimpiä hengellisiä keskuksia ja sen vieressä oleva Suleiman Too vuori on pyhäinvaeltajien suosikki.

11.päivä  Osh – Pik Leninin juuri (300 km, 7-8 tuntia) / Jurttaleiri / A, L, I
Aamiainen hotellissa ja edessä on pitkä matka Pik Leninin juurelle. Bussin ikkunasta näemme Kirgisian upeaa luontoa. Illalla saavumme jurttaleiriin, jossa meitä odottaa herkullinen illallinen.    

12.päivä  Pik Lenin – Irkeshtam (Kiinan raja) – Kašgar / Yambu Hotel*** tai vastaava / A, L
On aika sanoa hyvästi kuuluisalle Pik Leninille ja Kirgisialle. Matkaamme jatkuu Irkeshtamin solan kautta Kiinan Xinjiangin uiguurien autonomisella alueella sijaitsevaan Kašgarin kaupunkiin. Kiinassa sitä kutsutaan Kashiksi, mitä tarkoittaa kivien myyntipaikka. Suurin osa alueen väestöstä tunnustaa islamia, tästä syystä Kašgar poikkea rajusti muista kiinalaisista kaupungeista. Kaupunginkuva täällä on hyvin keski-aasialainen: on lukuisia moskeijoita, käsityöläispajoja, basaareja ja katukahviloita, joissa tarjotaan tandooriruokaa.

13.päivä  Kašgar / Yambu Hotel*** tai vastaava / A
Koko päivä on varattu kaupunkiin tutustumiselle. Teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana käymme Kašgarin vanhassa osassa - uiguurien korttelissa nimeltä Gaotai. Näemme prinsessa Sianfein mausoleumin, buddhalaisen pagodan, Kiinan suurimman moskeijan Hait-Kar, Pamirin suurimman moskeijan Aitinai ja Kašgarin Allah-Hodza hallitsijoiden mausoleumin. Ilta vapaa.

14.päivä  Kašgar – rajanylityspaikka ”Torugart (180 km, 3 tuntia) – Naryn (186 km, 3-4 tuntia) / Majatalo / A, L, I
Aamiaisen jälkeen lähdemme paluumatkalle Kirgisiaan, tällä kertaa ylitämme Kiinan ja Kirgisian välisen rajan Torugartissa ja siitä jatkamme matkaa kohti Narynia. Kaupunki sijaitsee 2500m korkeudella samannimisen joen rannalla. Viime aikoina siitä on tullut turistikohteiden ykkönen, sillä kaupungin ympyröivä luonto on ainutlaatuinen!

15.päivä    Naryn – Son Kul järvi (220 km, 3 tuntia) / Jurttaleiri / A, L, I
Aamiaisen jälkeen ajomatka Son Kul järvelle. Majoitus jurttassa ja kävelylenkit.

16.päivä   Son Kul - Bishkek  (4 tuntia) / Shah Palace Hotel*** tai vastaava / A, L       
Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Bishkekiä. Bishkekiin saapuessamme on kaupunkikierros ja aika ostoksille. Ilta vapaa.

17.päivä   Paluulento Bishkek – Istanbul – Helsinki  / Lentoateria
Klo 1.00 huoneiden luovutus ja kuljetus lentokentälle, josta klo 03.25 on lento Helsinkiin Istanbulin kautta. Saapuminen Helsinkiin klo 11.05.
Huom! Ohjelma on alustava ja muutokset ovat mahdollisia meiltä riippumattomista syistä. Tarkempi ohjelma 2 vko ennen lähtöä.
Lisätietoja matkasta: www.arialtravel.fi, puh. 040 1547780