Tadzhikistan - Uzbekistan - Turkmenistan - Karakalpakia - Araljärvi 25.10-7.11.2019 alk.2890€

Tadzhikistan - Uzbekistan - Turkmenistan

Silkkitien upeat kaupungit, Karakalpakia ja Araljärvi

Hinta: 2890€ / hlö jaetussa 2h huoneessa

Lisämaksu 1hh: 350€

 

HUOM! Mahdollista päättää matka Ashgabadiin, jolloin paluulento Helsinkiin esim. 10. päivänä. Kysy tarjous tälle vaihtoehdolle.

 

Tadzhikistan, Uzbekistan ja Turkmenistan! Nämä Keski-Aasiassa muinaisen Silkkitien risteyksessä sijaitsevat maat ovat täynnä nähtävyyksiä ja elämyksiä: rikas itämainen kulttuuri, vierasvaraiset ihmiset, satumaiset kaupungit Samarkand, Bukhara, Merv, Ashgabat, Kunya Urgench - Unescon maailmanperintöön kuuluvine muinaismuistoineen. Matkalla näemme maailman korkeimpiin kuuluvia vuoristoja, silmänkantamattomiin olottuvia aavikoita, viljavia tasankoja ja suuria jokia - erikoisuuksina vielä ihmisen aiheuttama luonnonihme, palava kaasukraatteri "Helvetin portti"  ja ihmisen aiheuttama ekokatastrofi, kuivunut Aral-järvi. Ja sitten vielä maailmankuulu taidekokoelma keskellä ei mitään.

Lähde nauttimaan itämaisesta loistosta, lempeästä etelänauringosta ja vastakorjatusta vihannes- ja hedelmäsadosta.

 

Passit ja viisumit:

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Tadzhikistaniin (e-viisumi) sekä Turkmenistaniin (rajalla). Passin on oltava voimassa 6 kk matkan jälkeen. Viisumien hankkimiseen tarvitsemme kopion lähtijän passin etusivusta, itse passia emme tarvitse.

 

Hintaan sisältyy:

 • lento Helsinki – Istanbul – Dushanbe ja
 • lento Tashkent – Istanbul – Helsinki (Turkish Airlines)
 • lento  Mary – Ashgabat ja Ashgabat - Dashoguz (Turkmenistanin lentoyhtiö)
 • lento Nukus - Tashkent (Air Uzbekistan)
 • matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • matkaohjelmassa mainitut retket, pääsyliput kohteisiin ja ruokailut
 • majoitus kolmen/neljän tähden hotellissa (kohteesta riippuen) jaetussa 2hh aamiaisineen
 • suomalaisen matkanjohtajan ja englanninkielisten paikallisten oppaiden palvelut

 

Hintaan ei sisälly:

 • matkavakuutus
 • alkoholijuomat
 • juomarahat kuljettajalle ja paikalliselle oppaalle
 • Tadzhikistanin viisumikulut
 • Turkmenistanin viisumikulut (noin 90€) matkustaja maksaa rajanylityspaikalla itse

 

Alustava lentoaikataulu:

Helsinki – Istanbul 12.40 – 16.10

Istanbul – Dushanbe 20.55 – 03.35 (+1)

Tashkent – Istanbul 09.10 – 12.40

Istanbul – Helsinki 14.45 – 17.15

 

Ilmoittautumiset: 15.8.2019 mennessä. Paikkoja rajoitetusti, toimi nopeasti.
Maksuehdot: 800 € ennakko 7vrk varauksen jälkeen, loppusumma 45vrk ennen matkaa,

 

Matkaohjelma

1. päivä Lento Helsinki - Dushanbe / Lentoateria

Kokoontuminen Helsinki Vantaan lentoasemalla, Terminaali 2, Turkish Airlinesin lähtöselvitystiskin edessä klo 10.40. Lento Dushanbeen, välilasku Istanbulissa, perillä klo 03.35 aamulla. Kuljetus hotelliin ja majoittuminen.

 

2.päivä   Dushanbe  ja Hissar / Hotelli *** / A

Vietämme koko päivän Dushanbeessa ja sen ympäristössä. Kaupunkikierroksella näemme  kaikki keskustan merkkirakennukset. Kävelemme pääaukiolla, jonka keskipisteenä on 40-metrinen Ismail Samanin patsas. Hän on Samanidien valtakunnan perustaja ja tadzhikkien kantaisä. Aukion laidalla presidentin palatsin vieressä liehuu Tadzikistanin lippu maailman korkeimmassa lipputangossa (165m), joka on pystytetty maan 20-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2011.

Virkistäytymistauon jälkeen ajamme Hissariin, joka oli aikoinaan Buharan emiirikuntaan kuuluvan Hissarin kaanikunnan pääkaupunki. Suuren Silkkitien ajoista muistuttavat jälleenrakennettu kaupunginmuuri, vanha madrasa ja kervansarayn rauniot.

 

3.päivä           Dushanbe - Panjakent - Uzbekistanin raja - Samarkand / Hotelli *** / A, L

Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Panjakentia. Tie vie meitä Varzobin rotkoa pitkin, Anzobin solan (yli 2900 metrin korkeudella meren pinnasta) ja Anzobin tunnelin (pituus 5040 metriä) kautta Zeravshanin laaksoon ja Panjakentiin. Tänä päivänä kaupungissa on 30 tuhatta asukasta, suuri osa heistä muinaisen sogdi-kansan jälkeläisiä. Sogdianan ajoista muistuttavat lukuisat keskiaikaiset rauniot, mm Unescon maailmanperintölistalla oleva muinaiskaupunki Sarazm, jossa vierailemme. Sen jälkeen ylitämme Uzbekistanin rajan ja jatkamme kohti Samarkandia, jonne saavumme illan suussa.

 

4.päivä  Samarkand  / Hotelli*** / A, L

Koko päivä on varattu tutustumiselle tähän tarunomaiseen kaupunkiin. Näemme mm. Registan aukion upeine moskeijoineen ja madrasoineen, Timur Lenkin patsaan ja mausoleumin, Bibi-Khanimin moskeijan, Ulugbekin tähtitornin ja mieleenpainuvan Shakhi-Sindan hautamausoleumikokonaisuuden. Sopivassa välissä poikkeamme myös Samarkandin vilkkaalla markkinatorilla.

 

5.-6. päivä   Buhara / Hotelli*** / A, L

Aamiaisen jälkeen ajamme junalla toiseen tuhannen ja yhden yön kaupunkiin, satumaisen kauniiseen Buharaan. Siellä vierailemme mahtavassa Ark linnoituksessa, Bolo-hauz moskeijassa, Chasma-Ayb ja Ismail Samani mausoleumeissa ja monessa muussa Silkkitien aikaisessa kohteessa. Pitkän päivän päätteeksi käymme vielä viinimaistajaisissa tutustumassa paikallisiin viinilaatuihin.

 

7.päivä     Bukhara – Farab (Turkmenistanin Raja) – Mary (390 km) / Hotel **** / Eväspussi, L, I

Varhainen herätys ja matka Turkmenistanin rajalle (120km), aikaavievien rajamuodollisuuksien jälkeen matka jatkuu Turkmenabadiin, jossa nautimme lounaan. Sitten jatkamme muinaiseen Merviin. Kulta-aikanaan se oli yksi Arabikalifaatin tärkeimpiä ja vauraimpia keskuksia. Tänä päivänä Merv on Unescon maailmanperinnön suojelukohde, jonka alueella voi nähdä useiden eri muinaiskulttuurien jälkiä. Majoittuminen ja illallinen Maryssa.

 

8.päivä         Mary - Ashgabat / Hotel **** / A, L, I                  

Aamulento Ashgabatiin, johon saapuessamme teemme kaupunkikierroksen (sis. mm. vierailun upeaan Kansallismuseoon) . Illalla teemme toisen kierroksen ja näemme marmorikaupungin yövalaistuksessaan.

 

9.päivä         Ashgabat – Darvaza - Ashgabat / Hotel **** / A, L, Retki-illallinen

Tänään lähdemme kokopäiväretkelle Darvasan kansallispuistoon (250 km / suunta), jossa sijaitsee ehkä Turkmenistanin tunnetuin nähtävyys, ”Helvetin portaat”. Se on palava maakaasukraatteri, ihmisen vahingossa aikaansaama luonnonihme. Matkan varrella vierailemme muinaisessa Nisassa ja turkmenialaisessa maalaisperheessä Kekirdek kylässä, jossa tutustumme paikallisiin tapoihin ja nautimme lounaan jurtassa. Paluu Ashgabatiin puoliltaöin.

 

10.päivä         Ashgabat - Geok Tepe - luolajärvi Kov Ata - vuoristokylä Nohur - Ashgabat / Hotel **** / A, L, I    

Ajamme noin 90 km Ashgabatista luoteeseen Baharden kylää kohti. Sen tuntumassa sijaitsee samanniminen luola, jonka pinta-alasta suurin osa on Kov-Ata termaalivesijärveä. Paluumatkalla vierailemme Geok-Tepeen hevostilalla, jossa jalostetaan maailman kuuluisia Ahaltekhevosia. Lisämaksusta on mahdollisuus ratsastaa tätä uljasta eläintä. Käymme vielä Saparmurad-Hadzhi moskeijassa ja nautimme lounaan maaseudulla, kauniiden vuorten juurella.

 

11.päivä         Ashgabat – Dashoguz - Kunya Urgench - Nukus / Hotel *** / A, L

Aamulento Dashoguziin, josta matka jatkuu Kunya Urgenchiin, muinaiskaupunkiin, joka aikoja sitten oli Khorezmin sheikkikunnan pääkaupunki, tänään - Unescon maailmaperintökohde. Iltapäivällä rajanylitys Uzbekistaniin ja yöpyminen Karakalpakian pääkaupungissa Nukusissa.

 

12.päivä         Nukus - Muinak (Araljärvi) - Nukus / Hotel *** / A, L

Tänään Karakalpakiassa meitä odottaa elämyksiä täynnä oleva päivä! Uskomatonta, mutta totta - pienessä syrjäisessä Nukusissa sijaitsee taidemuseo, jossa on monien mielestä maailman paras venäläisen avangardismin kokoelma. Vierailemme museossa heti aamupäivällä. Sen jälkeen jatkamme maastoautoilla Araljärveä kohti. Matka kulkee läpi Kyzylkumin aavikon, siellä täällä näkyy muinaisten kaupunkien raunioita. Retken pääkohde on Muinak. Tämä joskus kalastuksesta ja kalanjalostuksesta kukoistanut vilkas satamakaupunki on tänä päivänä ränsistynyt, autioinut ja hiekan valtaama. Näemme siellä laivojen "hautausmaan" - hiekan keskelle ruostumaan jätettyjä kalastusaluksia. Aral-järvestä ei ole jälkeäkään, ainostaan pienessä museossa esillä olevat taulut muistuttavat sen entisestä mahtavuudesta. Illan suussa palaamme Nukusiin.

 

13. päivä         Nukus - Tashkent / Hotel *** / A, L

Aamulla lennämme Tashkentiin, jossa teemme kaupunkikierroksen. Näemme mm. teatteriaukion, Barak-Khana madrassan, Kaffal-Shashi mausoleumin, käsityöläisverstaat, Timur Lenkin patsaan ja vuoden 1966 maanjärjestyksen uhreille omistetun muistomerkin. Aikaa jää myös ostoksille ja kulttuurin ystäville pyrimme järjestämään mahdollisuuden ooppera/balettiesitykseen (lisämaksullinen).  

 

14.päivä         Paluulento Tashkent – Helsinki / Lentoateria

Lento Helsinkiin Istanbulin kautta.

 

Huom! Pienet ohjelman muutokset ovat mahdollisia. Tarkemmat tiedot hotelleista ilmoitamme 1 viikko ennen matkaa.